Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Sendte epost til 1.500 helsesøstre

Ann-Kristin B. Helmers og Kari Anne Dolonen reagerte da de så at det var for få helsesøstre i forhold til helsedirektoratets egen minstenorm.
For å finne ut av helsesøstrenes arbeidsforhold i Norge, spurte de alle helsesøstrene de kunne finne.

For å finne ut av helsesøstrenes arbeidsforhold i Norge, spurte de alle helsesøstrene de kunne finne.

- Tallene da begynte å bli ganske gammele, så vi ville undersøke dette nærmere, sier Helmers.

Målet deres var å få tall de kunne stole på. De ville så tett virkeligheten som mulig, og startet med å innhente egne tall. Norsk sykepleierfurbund bidro med epostene til alle helsesøstrene som var medlem.

Deretter sendte de ut en undersøkelse til 1500 helsesøstre hvorav 566 svarte. Dette var den største spørreundersøkelsen som ble gjort på dette temaet, og den ga noen uhyggelige svar.

- 7 av 10 helsesøstre unlot å spørre barn og unge, fordi de ikke hadde hat tid til å følge opp svaret de fikk, sier Dolonen. Helsesøstrene sa at de heller ikke hadde tid til å høre ordentlig på unge som hadde blant annet selvmordstanker eller rusproblemer.
Etter å ha funnet disse tallene gikk de ut og lagde reportasjer fra helsepersonellet. Flere medier fulgte også opp med å lage lokale saker. Etter omtalen i media fikk kommunene 180 millioner til å ansette flere helsesøstre.

Helmers og Dolonen gikk dermed i gang med å undersøke hvordan disse pengene hadde blitt brukt i kommunen.

- Vi fulgte pengene ved å kontakte alle rådmennene og ba om budsjettene for helsesektoren, sier Dolonen.
De klarte å redegjøre for 163 av de 180 millionene som var gitt ut, men bare halvparten av kommunene hadde brukt de slik regjeringen hadde tenkt. Kommunene sa selv at det var dårlig kommuneøkonomi som var grunnen til av helsesøstertjenesten ikke var blitt prioritert høyere.
- Ålesund fikk 1,5 millioner kroner men rådmannen fortalte at pengene var blitt borte i "det store sluket", sier Helmers.
Den gode nyheten er at forskere, studenter og andre journalister har plukket opp tråden etter dem. De sier de er glade for at sakene fortsatt får dekning lokalt og nasjonalt.
Dekningen førte også til at 600 elever demonstrerte foran stortinget. ". Demonstrasjonen og sakene førte nok en gang frem og kommunene har enda en gang fått flere penger til helsesøstertjenesten. På tross av medieomtalen har ne nye millionene likevel ikke blitt øremerket, og risikerer å forsvinne "i det store sluket" nok en gang.

På forsiden nå