Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

STORESLEM FOR DAGBLADET IGJEN: BÅDE SKUP-PRIS OG IR-PRIS

Det var Dagbladet som vant den gjeveste prisen under SKUP-konferansen i 2016 for arbeidet med "Våtdraktsmysteriet".

fjellberg

Det var Dagbladet som vant den gjeveste prisen under SKUP-konferansen i 2016 for arbeidet med "Våtdraktsmysteriet".

Dagbladets journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm Christiansen vant SKUP-prisen for arbeidet med saken om ”Våtdraktsmysteriet”. To uidentifiserte våtdrakter ble utgangspunktet for tre måneders grundig journalistisk gravearbeid som ledet til opprullingen av tragisk historie om mennesker som er drevet på flukt.

– Den betyr masse. Det er en anerkjennelse ikke bare av meg selv, men også Dagbladet, som har gitt meg frie tøyler, økonomiske midler og tillit, noe som ikke er en selvfølge i dag, sier fotograf Tomm Christiansen i Dagbladet, rett etter at han og Fjellberg ble premiert med den gjeveste prisen i norsk journalistikk.

– Vi fulgte magefølelsen og hjertet og klarte å gi svar til to familier som mistet et familiemedlem. Det tyngste var å gi dem dødsbudskapet om deres sønner.

Journalist Anders Fjellberg er enig:
– Det er utrolig hyggelig å vinne en pris etter å ha jobbet med en sak så lenge. Særlig er det viktig fordi det viser betydningen av å satse på gravejournalistikk. Dagbladet har vunnet tre år på rad, til tross for nedskjæringer og knappe ressurser. Denne saken viser at det vi gjør er viktig, sier Fjellberg. 

Dagbladet-duen vant også Internasjonal Reporter-prisen for samme sak. Dermed var det duket for nok en storeslem for Dagbladet under SKUP-konferansen. Også i fjor vant Dagbladet både Internasjonal Reporter-prisen og SKUP-prisen – den gjeveste av alle norske journalistikkpriser.

Det hele begynte i januar i fjor da Fjellberg og Christiansen kom over en lokalavis-notis som fortalte at det var funnet knokkel-rester i en våtdrakt i fjæra i Lista, like utenfor Kristiansand. Hvem var personen i våtdrakten? Liket hadde ligget altfor lenge i sjøen til at det var noe særlig å undersøke. Kanskje var det illegale immigranter? Politiet sto helt uten spor – bortsett fra våtdrakten.

Dermed fortsatte identitetsjakten. Etter flere flyturer, og flere runder med testing, fikk de endelig svar: de to uidentifiserte likene var Mouaz Al Balkhi og Shadi Omar Ka. Mysteriet var løst, og Fjellberg og Christiansen hadde gitt våtdraktene et navn, en stemme og en historie.

– Nå har familien et gravsted å gå til. Bare en uke etterpå var graven dekket av blomster, forteller Fjellberg.

Diplomer til Brennpunkt, DN, Adresseavisen og BT

Det første Skupdiplomet gikk til Brennpunkt for saken om "Det dypeste dykket". Her avdekkes feil dødsårsak og manipulering av dokumenter. Det er en historie om hvordan nordsjødykkere ble sviktet av offentlige myndigheter, og hvordan de ble skadet i sitt arbeid for å sikre det norske oljeeventyret. Det var journalistene Synnøve Bakke, Kjersti Knudssøn og Alexander Vollevik Larsen som stod for arbeidet.

Duoen Bakke og Knudssøn har vunnet SKUP-prisen ved to anledninger tidligere - i 2006 og 2009. Bakke insisterer likevel på at et diplom, også det noe de har vunnet tidligere, ikke er noen nedtur.

– Jeg er vanvittig glad. Å vinne prisen henger selvsagt enda høyere, men det er alltid utrolig gøy å bli premiert, sier hun.

Det andre diplomet gikk til Adresseavisen og journalistene Jonas Alsaker Vikan og Ole Martin Wold for sine avsløringer om norsk narkohandel på det mørke nettet i sakskomplekset "Teppefall".

– Det er et arbeid som begynte uten en klar plan i 2014. Da kartla vi narkotiske miljøer i forbindelse med "Silkeveiene", sier Jonas Alsaker Vikan til SKUP.

Ole Martin Wold kom inn i prosjektet i september. I januar 2015 kunne de en av hovedpersonene bak distribusjonen av narkotika på det mørke nettet i Norge.

– I kveld skal vi feire med champagne, sier Wold.

– Det er fantastisk at SKUP har løftet denne saken frem, sier Alsaker Vikan.

Dagens Næringsliv-journalistene Anne Skalleberg Gjerde, Lone Lohne, Gøran Skaalmo og Knut Gjernes vant for saken om ”Skolebaronene”. Saken startet med en lengre artikkel i DNs lørdagsmagasin. Den viser hvordan Anton B. Nilsen, Norges største eier av private høyskoler beriket seg ulovlig ved å ta ut over 100 millioner i skjult utbytte.

Det fjerde diplomet gikk til Bergens Tidende for "Cruise-saken i Bergen". Den førte blant annet til at etterforskningen mot Bergens daværende ordfører Trude Drevland ble gjenopptatt.

LES HELE JURYENS BEGRUNNELSE FOR SKUP-PRISEN TIL DAGBLADET HER:

"Det handler om en av Europas store utfordringer: Strømmen av flyktninger og asylsøkere fra Syria. To døde menn blir funnet med 67 dagers mellomrom på kysten av Sør-Norge og Nederland. Begge likene er iført våtdrakter. Uten ID-papirer, og uten treff i sentrale DNA-registre må politiet i tre land gi opp jakten på mennenes identitet.

Der politiet ga opp ville Dagbladet løse mysteriet. Journalistene finner frem til forretningen hvor våtdraktene er kjøpt. De neste ukene samlet journalistene DNA-bevis, brukte sosiale medier og intervju som metode, fikk bistand av både norsk, britisk og nederlandsk politi - og sørget for en nennsom håndtering av pårørende, venner og flyktninger.

Takket være jobben fikk to familier visshet om skjebnen til sine sønner - flyktningene Shaid Omar Kataf og Mouaz Al Balkhi.

Saken er enestående formidlet, og blir omtalt som en av de beste som er skrevet om den pågående flyktningekrisen, og har gitt internasjonal oppmerksomhet rundt teltleiren i Calais.

Det skal pågåenhet og oppfinnsomhet for å komme i mål med en slik jobb – og det blir det heder, ære og SKUP-pris av!

Juryen gratulerer Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen med SKUP-prisen for 2015"

På forsiden nå