Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Frontet Tysfjord-saken - kommer til SKUP

Marion Anne Knutsen ble Tysfjord-sakens ansiktet utad. På SKUP forteller hun og journalistene bak reportasjen om det som ble en av fjorårets mest rystende nyhetssaker.

FORTELLER: På SKUP får du høre Marion Anne Knutsen fortelle sin historie. Foto: Annemor Larsen, VG

 

Sommeren 2016 publiserte VG Helg reportasjen «Den mørke hemmeligheten», der 11 kvinner og menn fra Tysfjord i Nordland fortalte om seksuelle overgrep i barne- og ungdomsårene. Det var en historie om skam, taushet og lojalitet til alle andre enn ofrene.

Én av de som fortalte var Marion Anne Knutsen, som også ble sakens ansikt utad. Hun kommer til SKUP for å fortelle sin sterke historie.

I mange år trodde Marion, resten av familien og lokalsamfunnet at morens psykiske problemer skyldtes påkjenningene etter å ha mistet to sønner. Men problemene moren opplevde i sitt voksne liv, startet etter seksuelle overgrep i Tysfjord i tenårene. Moren til Marion fortalte sin historie til VG, kort tid før hun tok sitt eget liv.

I samme VG-dokument fortalte Marion om sin egen, mørke hemmelighet: Også hun hadde blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene.

- Det har vært tøft å fortelle om dette. Jeg er glad for jeg gjorde det, og står for det jeg har gjort. Men det har ikke vært utelukkende positive tilbakemeldinger, sier Knutsen.

- Jeg har følt at jeg har fått skylden for mye, det har vært mye negativt sier hun.

Marion har blant annet måttet gå til politiet, etter at det ble sendt trusselbrev til noen av de som valgte å fortelle om overgrep i VG-reportasjen.

- Jeg ser på brevene som et bevis på at det brukes hersketeknikk og er et forsøk på å kneble meg og alle andre som prøver å skape åpenhet rundt de mangeårige seksuelle overgrepene her i Tysfjord, sa hun til VG den gang.

Også to tidligere VG-journalister, Thor Harald Henriksen (Nordlys) og Eirik Linaker Berglund (Tromsø kommune) vil fortelle om hvordan saken ble til, hvordan de arbeidet og om kvalene de hadde underveis i prosjektet. Prosjektet oppsto opprinnelig som del av en mastergradsoppgave ved Høgskolen i Volda, av Harald Amdal og Kenneth Hætta.

Saken har fått store konsekvenser; Politiet etablerte en egen, Kripos-støttet gruppe med 16 etterforskere som en direkte følge av avsløringen. 1. november var det registrert 56 sedelighetssaker, med i alt 27 fornærmede og 38 gjerningspersoner. I

På forsiden nå