Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Årets fotojournalist: – Jeg blir sulten av andres bilder

Av kolleger i bransjen betegnes han som en «unikt begavet fotograf», og tidligere i år ble han kåret til verdens nest beste. Likevel bruker Rasmussen mesteparten av sin tid på jobb til å bla gjennom andres bilder.

rasmus_2_H

Espen Rasmussen bruker mesteparten av sin tid til å bla gjennom andres bilder.

VG Helgs fotosjef Espen Rasmussen (40) vant hele fem priser, inkludert «Årets bilde» og «Årets fotojournalist», da Pressefotografenes Klubb premierte sine egne i år. Av kolleger i bransjen betegnes han som en «unikt begavet fotograf», og tidligere i år ble han kåret til verdens nest beste. Likevel bruker Rasmussen mesteparten av sin tid på jobb til å bla gjennom andres bilder.

– Har ikke du egentlig feil jobb?

– Det er flere som har spurt meg om det faktisk, men nei. Jeg er en ordentlig bildenerd som ser gjennom titusener av bilder hvert år og lar meg inspirere. Alle har godt av å se på andres bilder. Det gjør deg sulten.

– Så du er like sulten nå som da du begynte som fotograf i VG?

– Jeg er sulten på en annen måte. Før var jeg kanskje enda mer glad i å ta bilder av alt mulig rart, mens nå drives jeg av å jobbe med prosjekter over lengre tid.

– Ser du for deg å gå tilbake til en jobb som fotograf på noe tidspunkt?

– Jeg kan godt tenke meg det, men nå skal ikke jeg selge meg inn som det helt ennå, for jeg har verdens beste jobb.

Mot slutten av sin forelesning på årets SKUP-konferanse retter Rasmussen en oppfordring til alle fotografer om å plukke opp pennen. I tillegg til at det gjør fotografene mer attraktive på jobbmarkedet, mener han det kan slå ut positivt at ikke en journalist har vært med på jobben. Selv er bildesjefen glad i å skrive.

– Jeg kan vel ikke si at jeg foretrekker å reise på oppdrag alene, men det tvinger meg til å snakke med folk. Og du slipper i hvert fall uenighet om samspillet mellom tekst og bilder.

På forsiden nå