Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP 12-14. APRIL 2024

2024/04/12 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Høster internasjonal oppmerksomhet

NRK-journalist Bård Wormdal var den første mottakeren av Tore Sandbergs Gravestipend. Resultatet ble boken The Satelitte War, som han nå reiser verden rundt å forteller om.

Det var i 2008 at Bård Wormdal ble den første mottakeren av gravestipendet som SKUP etablerte i Tore Sandbergs navn. Stipendmidlene ga Wormdal startkapitalen han trengte for å gå i gang med boken om satellittstasjonene på Svalbard.

Bård Wormdal

Bård Wormdal har blitt en attraktiv foreleser etter at han ga ut boken Satellittkrigen i 2011. Wormdal har til nå besøkt seks land for å fortelle om historien som startet med et stipend fra SKUP.

Gjennom sitt nitidige arbeid avslørte Wormdal at stasjonene som Norge har forpliktet seg til ikke å bruke til militære formål laster ned detaljerte bilder fra fjellene i Afghanistan. Hvor sannsynlig er det at det norske Forsvaret aldri får se de bildene og hva skal i så fall Norge med dem da?

Etter at Satellittkrigen ble utgitt i 2011 har den erfarne journalisten blitt en attraktiv foreleser. Til nå har han deltatt på holdt mer enn 20 forelesninger i 6 forskjellige land.

Senest høsten 2014 ble han invitert som foreleser på et åpent møte på en skole i Indore i India. Formålet med turen til India var å holde foredrag for et forum der tre tidligere indiske statsministre hadde gjort det samme i Indore med tre millioner mennesker. Møtet ble dekt av alle de fire største avisene i storbyen.

Boken har ellers tatt ham til USA, Russland, Frankrike, Sverige og selvsagt Norge.

Wormdal deltok som foreleser på SKUP i Tønsberg i 2013 og har også holdt foredrag for Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen, Universitetet i Tromsø, Longyearbyen, Vardø og Vadsø

På forsiden nå