Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Politistasjonssjef Øystein Holt for politiet i Tønsberg.

Politiet har befestet #SKUP2015

Bevæpnet politi og inngjerdet inngang med ID-kontroll møter gravejournalistene i Tønsberg. - Politiets vurdering, sier SKUP-leder Furuly.
Politistasjonssjef Øystein Holt for politiet i Tønsberg.

Politistasjonssjef Øystein Holt for politiet i Tønsberg.

Tre dager med faglig påfyll, nye bekjentskaper og en og annen overraskelse venter i Tønsberg. Men SKUP 2015 skiller seg fra de tidligere konferansene allerede før man entrer Quality Hotel ved vannkanten.

Sikkerheten er svært skjerpet under årets SKUP-helg, med mye synlig, og tungt bevæpnet, politi - både i og utenfor konferansehotellet.

Politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt, ønsker å understreke at politiet ikke har fått noen spesifikk trussel mot konferansen.

- Men det generelle trusselnivået som er i Norge i dag, gitt gjennom PSTs åpne trusselvurdering, så er det blitt sånn at politiet må være til stede på større arrangementer. Og så er det noe avhengig av størrelse, og noe av innholdet, som sier noe om nærværet og hvor mange sikkerhetstiltak vi har gjort, sier Holt til Siste Skup.

SKUP-leder Jan Gunnar Furuly holder sin åpningstale i Osebergsalen klokken 16. Da har politihunder allerede gjennomsøkt hele hotellet etter sprengstoff, og bevæpnede tjenestemenn både omringer bygningen og vokter fra taket.

- Vi har hatt en veldig god dialog med PST og lokalt politi. Vi er veldig tilfreds med at politiet har laget et bra opplegg som tar sikkerheten på alvor. SKUP er den viktigste og største inspirasjonssamlingen for norske undersøkende journalister i året, så det er veldig flott at dette skjer i betryggende rammer, sier Furuly.

Han understreker på sin side at det er politiets vurderinger som ligger til grunn for det høynede nivået, og ikke noe SKUP-ledelsen selv har "bestilt".

- Vi har hatt et årvis samarbeid med PST og lokalt politi, med nye sikkerhetsvurderinger hvert år. Siden i fjor har trusselnivået økt i Norge. Derfor har vi hatt samtaler med politiet igjen, og alt vi har gjort selv er å innføre et nytt akkrediteringssystem, som skjerper identitetssjekken når folk kommer hit. Alt det andre er det politiet som står for og dimensjonerer, så alle spørsmål om sikkerheten må rettes til Tønsberg politistasjon, sier Furuly.

På forsiden nå