Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

«Making a Murderer» til #SKUP16

Netflix-dokumentarserien Making a Murderer har sjokkert, rystet og begeistret en hel verden. Nå har SKUP-styret booket de to kvinnene bak serien til årets SKUP-konferanse i Tønsberg 8. til 10. april.

Foto: Netflix

    Foto: Netflix

De amerikanske dokumentarskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos kommer til den viktigste journalistkonferansen i Norge, for å fortelle om sitt ti år lange journalistiske arbeid med rettsprosessene mot Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey, og mordet på Wisconsin-fotografen Teresa Halbach i 2005.

-Det er med stor glede vi i SKUP-styret kan røpe at de to dokumentaristene har sagt ja til å komme til vår årlige konferanse. Deltakerne på SKUP-2016 vil få et unikt innblikk i deres journalistiske arbeidsmetoder og strategien som ligger bak den helt uventede og oppsiktsvekkende Netflix-suksessen. Det kommer til å bli trangt om plassen i Oseberg kulturhus på konferansehotellet i Tønsberg, når denne seansen starter, sier styreleder Jan Gunnar Furuly i SKUP.

-Netflix-serien er akkurat nå et av de heteste diskusjonstemaene i journalistkretser over hele kloden.  Serien inneholder masse gode grep og fremragende journalistikk som norske kolleger kan la seg inspirere av.  Making a Murderer er den hittil sterkeste produksjonen innen såkalt true crime, et knapt år etter at radiopodcasten Serial nærmest revolusjonerte denne sjangeren, legger han til.

Foto: Netflix

Foto: Netflix

Over hele verden har ekstatiske anmeldere hyllet hvordan Ricciardi (45) og Demos (42) har lyktes å presentere krimsaken som en engasjerende og opprørende TV-serie. Men serien har også fått kritikk for å gi et partisk bilde av de mange rettsprosessene rundt Avery og Dassey.

Ricciardi og Demos begynte å interessere seg for saken mens de var filmstudenter ved Columbia University i 2005, etter å ha lest en artikkel om mordsaken i New York Times.

-Vi leide en bil og lånte et kamera av en venn. Det var for å teste ut om det i det hele tatt var en historie der, forteller Demos til New York Times.

Siden denne kjøreturen har de fulgt saken tett gjennom et helt tiår.

Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark trillet nylig karakteren seks da han vurderte serien.

«Det er mesterlig laget dokumentarfilm, og i motsetning til The Jinx, fjorårets andre store true crime-serie, benytter ikke Making a Murderer seg av insisterende musikk for å geleide seerens følelser», skrev Slettemark.

«VGs podcastsuksess om Birgitte Tengs-saken ble bare for en oppvarming å regne når Netflix sent i desember rullet ut dokumentarserien Making a Murderer. Serien ble lansert med perfekt timing til den sløve, TV-vennlige romjulen, og i løpet av en ukes tid kunne man knapt benytte seg av sosiale medier uten å få malt tidslinjen med harmdirrende, rystede, illsinte innlegg om den amerikanske rettsstaten», skrev han også om Making a Murderer.

Slik oppsummerer Slettemark handlingen i serien:

«I 1985 ble bilopphuggeren Steven Avery dømt til fengsel for voldtekt og overfall, men slapp ut i 2003 etter at DNA-bevis omsider utpekte en annen gjerningsmann.

Avery og hans advokater mente at politi- og påtalemyndigheten i Manitowoc, Wisconsin bevisst hadde sett bort fra spor som pekte bort fra Steven Avery, og forberedte et søksmål på rause 36 millioner dollar mot lokale myndigheter. Noen uker senere ble Steven Avery arrestert og siktet for et bestialsk drap på fotografen Teresa Halbach, som hadde vært på Averys eiendom for å ta bilder av noen biler.

Det går ikke mange minutter av de ti episodene før Making a Murderer introduserer ideen om at noe er hakkende galt i rettssystemet i Wisconsin. Politiets metoder fremstår tvilsomme og hevngjerrige, bevis dukker opp ut av det blå, DNA-bevis blir beleilig kontaminert, blodprøver tukles med, og den lokale anklageren, Ken Kratz, legger føringer for etterforskere og teknisk personell. Avery skal tas, er beskjeden».

SKUP-2016 har også VG-podcasten Uløst om Birgitte Tengs-saken som en av årets ca. 70 programposter.
Fra før er det kjent at graveteamleder Heidi Blake i BuzzFeed er klar som et av de store, internasjonale plakatnavnene for SKUP-2016.

Se deler av SKUP-programmet her

Utdrag av Asbjørn Slettemarks anmeldelse i Aftenposten (http://www.aftenposten.no/kultur/anmeldelser/Making-a-Murderer-anmeldelse-Mesterlig-om-mord-8307092.html ) er brukt med tillatelse fra artikkelforfatteren.

Andre omtaler av Making a Murderer:
http://www.buzzfeed.com/jarettwieselman/making-a-murderer-burning-questions-answered#.tw9Bk0Zye

http://www.thedailybeast.com/articles/2016/01/03/how-we-made-making-a-murderer-filmmakers-moira-demos-and-laura-ricciardi-pull-back-the-curtain.html

http://www.scpr.org/programs/the-frame/2015/12/18/45639/netflix-making-a-murderer-gets-lift-from-serial/

http://www.complex.com/pop-culture/2016/01/white-house-making-a-murderer-petition-response

På forsiden nå