Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Dagbladet vant Internasjonal Reporter-prisen

fjellberg– Det er utrolig inspirerende. Det gjør at Tomm og jeg gjør at vi får enda mer lyst til å reise ut og fortelle historier som vi mener er viktige, sier Anders Fjellberg til SKUP.
Dagbladets journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm Christiansen vant IR-prisen for arbeidet med saken om ”Våtdraktsmysteriet”. To uidentifiserte våtdrakter ble utgangspunktet for tre måneders grundig journalistisk gravearbeid som ledet til opprullingen av tragisk historie om mennesker som er drevet på flukt.

– Det var en veldig spesiell sak å jobbe med. Researchen ledet oss lenger og lenger ned i en desperat situasjon for flyktninger – ikke bare for de i Europa, men også de som befinner seg i leirer i nabolandene til Syria, sa journalist Anders Fjellberg til SKUP før det ble klart at han hadde vunnet.

Det hele begynte i januar i fjor da Fjellberg og Christiansen kom over en lokalavis-notis som fortalte at det var funnet knokkel-rester i en våtdrakt i fjæra i Lista, like utenfor Kristiansand. Hvem var personen i våtdrakten? Liket hadde ligget altfor lenge i sjøen til at det var noe særlig å undersøke. Kanskje var det illegale immigranter? Politiet sto helt uten spor – bortsett fra våtdrakten.

Dermed fortsatte identitetsjakten. Etter flere flyturer, og flere runder med testing, fikk de endelig svar: de to uidentifiserte likene var Mouaz Al Balkhi og Shadi Omar Ka. Mysteriet var løst, og Fjellberg og Christiansen hadde gitt våtdraktene et navn, en stemme og en historie.

  • Nå har familien et gravsted å gå til. Bare en uke etterpå var graven dekket av blomster, forteller Fjellberg.

Sakene har blitt oversatt til engelsk og har også vært utgangspunktet for en TED-talk som har fått over én million seere.

På forsiden nå