Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Inside Syria: Når journalistikk handler om liv og død

Journalister i Syria risikerer livet hver dag i kampen for ytringsfrihet.

syria

Journalister i Syria risikerer livet hver dag i kampen for ytringsfrihet.

– Etter at IS drepte korrespondenten vår i Raqqa, har vi ikke lenger noen her til å rapportere om hva som skjer, sier Mais Katt. Hun jobber i Radio Rozana og er på Skup-konferansen for å fortelle om vilkårene for journalister i Syria.

De er elendige.

– Det verste er de IS-okkuperte områdene. Men Assads områder er ikke særlig mye bedre, sier Katt.

Aller verst er Raqqa. Byen er hovedsetet til den såkalte Islamske stat (IS), og journalistene der risikerer livet hver dag de går på jobb.

I en borgerkrig der begge sider ønsker å ha sannheten på sin side, er det tilnærmet umulig å drive god journalistikk. Hvordan ivaretar du krav til kildekritikk og sannhetsgehalt når du befinner deg midt i kryssilden mellom regjeringsstyrker og IS?

– Vi jobber under utrolig vanskelige omstendigheter. Du må være lys våken hele tiden, og dobbeltsjekke og trippeltsjekke alle fakta. Du kan ikke stole på at reporterne dine er objektive heller, sier hun, og forklarer:

– Mange journalister opererer under selvsensur. De støtter den ene siden i borgerkrigen, og unnlater å rapportere om ting som kan skade den, forteller Katt.

Derfor er arbeidet Inside Syria så viktig.

– Regimet og opprørerne lyver hele tiden. Folk må få vite sannheten.

Inside Syria har femti journalister utplassert i landet som de stoler helt på, forteller hun. Men de opererer under svært anstrengende omstendigheter, og har måttet reorganisere hele den strukturelle organiseringen fordi journalistene deres i flere av de syriske byene ofte hindres i å forlate husene sine.

– En stor utfordring er internett-tilgang. Det varierer veldig etter hvilken del i Syria du befinner deg i. De regimekontrollerte områdene har ofte godt internett, mens journalister i opprørskontrollerte områder må benytte seg av satellitt-telefoner for å få ut informasjon.

– Tatt i betraktning hvor farlig det er, hvorfor er det så viktig med journalistikk i Syria?

­– Voldsnivået er så forferdelig høyt i Syria. Vi må skape et rom for frihet.

 

På forsiden nå