Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

Snart Data-SKUP - her melder du deg på!

Crina Boros, Nils Mulvad og de andre innlederne planlegger i disse dager undervisningen på Data-SKUP.

host14_var15-155

SENTRALE: Nils Mulvad og Crina Boros, her på en blueskonsert i Atlanta da de var på Nicar i fjor, har begge sentrale roller på Data-SKUP.

Det er knapt tre uker igjen til konferansen på Oslo kongressenter lørdag 8. oktober, og på denne linken kan du melde deg på.

Programmet er så godt som ferdig, og det gjenstår bare noe småpuss før alle 30 sesjoner er fylt opp.

Undervisningen er stort sett hands-on, det vil si at deltagerne i praksis skal lære å bruke nye dataverktøyer. I tillegg er det noen inspirasjonsseminarer.

Det er fem forskjellige spor, og det ene sporet er beregnet for deltagere helt uten forhåndskunnskaper. Crina Boros, som har undervist i en rekke land, tar seg av opplæringen i elementær Excel. Helena Bengtsson fra The Guardian lærer deg å jobbe med databaser, og Andrew W. Lehren fra The New York Times tar deg skrittet videre, slik at du lærer å jobbe med MySql.

Som de fleste journalister har fått med seg, er det svært lett å gå inn på vårt utstyr og tappe oss for informasjon. Derfor brukes et helt spor til å lære bort sikkerhet. Deltagerne lærer blant annet kryptering og sikker kommunikasjon.

Myndighetene i flere land legger ikke skjul på at de gjerne skulle hatt tak i informasjon som krysser landegrensene, og Michail Wozniak lærer deg hvordan du skal unngå at uvedkommende får tak i ditt materiale. Han er sikkerhetsaktivist ved OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project i Sarajevo.

rysiek-mysli

AKTIVIST: Michail Wozniak er
sikkerhetaktivst i OCCRP, og på
Data-SKUP lærer han bort noen
av triksene.

Å finne informasjon er en av journalistikkens hovedoppgaver, og derfor er seks sesjoner viet ulike søketeknikker. Vi får lære å søke i norske arkiver, hvordan i skaffer oss innsyn, og hvordan vi søker opp informasjon i våre nærmeste naboland og EU. Det ligger svært mye norsk informasjon i EU og i USA som er ukjent for de fleste journalister.

Inspirasjonsseminarene starter med at danske Morten Halskov forteller hvordan han utviklet årets beste dataprosjekt i Danmark: En kartlegging av alle arbeidsulykker med dødelig utgang.

I dette sporet får du også vite hvordan Süddeutsche Zeitung og The Guardian arbeidet med de enorme datamengdene fra Panama Papers. Videre blir det to bidrag fra VG, og for dem som ønsker å lære å bruke et nytt statistikkverktøy, blir det en sjanse til å bli kjent med «R».

På forsiden nå