Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Du kan nå bidra med pengegaver til driften av SKUP ved å vippse til 56132.

Spleiselag for SKUP

Du kan nå bidra med pengegaver til driften av SKUP ved å vippse til 56132.  

Du kan nå bidra med pengegaver til driften av SKUP ved å vippse til 56132.

 SKUP er i en svært vanskelig situasjon etter at det ble avdekket økonomiske urettmessigheter og feilføringer i regnskapet.

Det meste av egenkapitalen er borte, og situasjonen er prekær. SKUP har ikke økonomi til å arrangere en ny konferanse i 2017 uten støtte fra eksterne bidragsytere.

Derfor ber vi alle venner av SKUP om å bidra til neste års konferanse ved å Vippse 500 kroner eller et annet beløp til 56132 eller sette penger inn på SKUPs konto 6108.05.00989.

Den økonomiske situasjonen

Etter oppryddingen som har pågått fra underslaget ble avdekket i april, sitter SKUP igjen med ca. 80 000 kroner på kontoen. Revisor og styret har foretatt en grundig gjennomgang av alle transaksjoner i 2015-2016.

Regnskapsfirmaet Visma har rekonstruert regnskapet for 2015 og fulgt opp utestående fordringer av nyere og eldre dato.

Denne gjennomgangen er fortsatt ikke sluttført, blant annet fordi SKUP mangler en del dokumentasjon fra tidligere daglige leder. Konsekvensene er imidlertid ganske klare. SKUPs økonomi er rammet på tre måter:

For det første er SKUP rammet av selve underslaget. Ettersom personalsaken fortsatt pågår er det uklart om stiftelsen vil lide et tap i denne sammenheng.

SKUP er påført store ekstraordinære kostnader til revisor, regnskapsfører og advokat. Til nå har dette kostet stiftelsen ca. 400 000 kroner.

Regnskapsgjennomgangen har avdekket at SKUPs egenkapital har vært feilaktig presentert i årsregnskapet ved at en rekke fordringer som er balanseført viser seg å ikke være reelle. Enkelte av disse kravene ser ut til å være dobbeltfakturert eller feilpostering i regnskapet.

Visma er nå i ferd med å sjekke ut grunnlaget for disse fordringene, for å finne ut om disse kan drives inn.

På årsmøtet 2015 ble det lagt fram et balanseregnskap som viste at SKUP hadde i overkant av 600 000 kroner i egenkapital. Etter oppryddingen er det ca. 80 000 kroner igjen på kontoen.

Da har ca. 400 000 kroner gått med til å dekke de ekstraordinære utgiftene som er nevnt ovenfor. Styret forventer å drive inn ca. 100 000 kroner fra utestående fordringer.

Uansett er dette ikke nok til å dekke utgiftene som er ventet i forbindelse med personalsaken og forberedelsene til neste års konferanse.

Kort om underslagssaken

Under revisjonen av SKUPs regnskap for 2015 ble det avdekket mislighold og regnskapsrot fra daglig leders side. Som følge av dette valgte han å si opp sin stilling med umiddelbar virkning i midten av april.

I denne forbindelse undertegnet han et gjeldsbrev begrenset oppad til 170 000 kroner. Saken er politianmeldt.Daglig leder har i ettertid bestridt både oppsigelsen og gjeldsbrevet. Dette er nå en pågående personalsak som vi ikke går nærmere inn på i denne saken.

Hva er gjort for å forhindre gjentakelser

Som følge av saken innførte styret umiddelbart et system med dobbel attestering/godkjenning av alle pengeoverføringer i nettbank v/styreleder og nestleder.

Regnskapsfirmaet Visma har tatt over ansvar for regnskap og all rapportering til offentlig myndighet.

Det er inngått en avtale med Visma Collectors om purring og inkasso av fakturaer som er sendt ut av SKUP.

Fem i styret har nett-tilgang til regnskapet.

Saken er behandlet som en tilsynssak av Stiftelsestilsynet. I sin rapport datert 22.08.16 er de tilfreds med tiltakene som er gjort for å forhindre liknende saker.

Budsjett til SKUP 2017

Parallelt med personalsaken og oppryddingen i økonomien, pågår forberedelsene av dagskonferansen Data-SKUP som er 8. oktober og SKUP-konferansen 2017, som etter planen skal arrangeres 31.mars til 2. april i 2017.

I SKUP-styrets budsjett for denne perioden er største utgiftspost lønnskostnader til en organisasjonssekretær i halv stilling i perioden oktober 2016 – april 2017. Etter daglig leders avgang er SKUP blitt driftet på dugnad av medlemmer av styret. Dette har spart SKUP for lønnskostnader, men det har lagt en betydelig arbeidsbyrde på styrets medlemmer.

Det er ikke mulig å drive SKUP på denne måten fram til neste års konferanse.

Budsjettet viser at SKUP har et akutt behov for økonomisk støtte. Pengene er nødvendige for å sikre drift av SKUP og avvikling av konferansen i 2017. Det er budsjettert med et underskudd på 573 775 kroner i denne perioden.

Det er lagt opp til en nøktern konferanse neste år. Utgiftene reduseres blant annet ved at antall internasjonale innledere begrenses. Samtidig gir tøffe tider i bransjen usikkerhet når det gjelder antall betalende deltakere. I år var det ca. 440 som betalte konferanseavgiften på 2900 kroner. Styret har budsjettert med 380 i 2017.

Vi regner med at situasjonen i SKUP er avklart innen den tid, slik at årsmøtet som arrangeres i forbindelse med konferansen, kan behandle en helhetlig plan for driften av SKUP videre framover.

Behovet for støtte

For å dekke driftsutgiftene fram til konferansen trenger SKUP minst 600 000 kroner i ny kapital. Disse midlene forsøker vi å skaffe gjennom to tiltak:

Det ene er denne crowdfundingen, der vi oppfordrer dere som er venner av SKUP til å støtte stiftelsen med minst 500 kroner.

Det andre er at vi har bedt om støtte fra presseorganisasjonene, mediekonsern/bedrifter, stiftelser og andre som vi tror at har interesse av å sikre SKUPs framtid.

For å avlaste SKUP-styret, som har hendene fulle med forberedelsene av Data-SKUP i oktober, SKUP-konferansen 2017 og den krevende personalsaken, har SKUPs råd tatt på seg oppgaven med å gjennomføre dette spleiselaget.

Har du spørsmål om denne innsamlingen, kan du kontakte Trond Idås som er leder for SKUPs råd: trond.idaas@nj.no eller styreleder Jan Gunnar Furuly: jgf@aftenposten.no

 

På forsiden nå