Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

SKUP-programmet tar form

Det er 88 dager igjen til SKUP-konferansen, og alle sesjonene om datajournalistikk er nå på plass. I tillegg begynner de fleste andre sesjonene også å ta form.

To kongehusgranskere: Arve Bartnes (t.v.) og Eiliv Frich Flydal.

Programmet blir kontinuerlig oppdatert etter hvert som sesjonene blir ferdig planlagt.

Om du lurer på hvordan Dagbladet gikk frem for å avsløre økonomiske forhold rundt kongehuset, er SKUP noe for deg. Både Eiliv Frich Flydal og gravegeneralen Arve Bartnes vil være i Tønsberg for å dele metodene med alle andre i presse-Norge. Øvrige deltagere i prosjektet har vært Halldor Hustadnes, Jonas Pettersen og politisk redaktør Geir Ramnefjell.

Også VG vil lette på sløret om metodebruken når Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman viser hva de gjorde i arbeidet med tvangsloggene ved norske psykiatriske institusjoner.


Tvangsbrukgranskere: Synnøve Åsebø (t.v.) og Mona Grivi Norman.

I begge prosjektene har aktiv bruk av offentlighetsloven vært sentral, og det er nesten ikke til å tro hvordan offentlig myndighet aktivt har motarbeidet loven når avisene har jobbet med sakene.

VG vil ellers bidra med litt av en nyskapning i SKUP-sammenheng: En gjennomgang av de verste digitale tabbene avishuset har gjort det siste året. Dan Kåre Engebretsen er klar med en kavalkade.

Ønsker du å sikre ditt datautstyr mot innsyn fra uvedkommende, tilbyr SKUP fem timers praktisk undervisning i dette. Runa Sandvik er sikkerhetsdirektør i The New York Times og vil sammen med Adresseavisens Jonas Alsaker Vikan gi undervisning i hvordan du kommuniserer trygt og sikkert ved hjelp av Tor. Du vil også lære kryptering av epost, mobil, harddisk, minnepinne og eksterndisk.

Excel er det grunnleggende vertkøyet i datajournalistikk, og som i fjor henter SKUP den internasjonalt ettertraktede foreleseren Crina Boros fra London. Av øvrige internasjonale gjester har blant andre Miranda Patrucic fra OCCRP og BBCs Paul Myers sagt ja til å komme. Hun vil forelese om internasjonalt samarbeid blant journalister, han om hvordan vi søker etter troverdig informasjon på nettet.

Vi har lagt bak oss et år hvor begrepet «postfaktuell» har fått mye oppmerksomhet. Vi vet ikke i hvilken grad norske politikere vil ty til usannheter og halvsannheter i den kommende valgkampen, men journalistene skal i hvert fall være klar til å avsløre ethvert forsøk på bløff og løgn. SKUP-styret jobber med en pakke som skal gjøre reporterne til enda bedre faktasjekkere.

Begrepet «hverdagsgraving» var en nyskapning i fjor, og den oppsto etter at SKUP hadde foretatt en spørreundersøkelse blant redaktørene i en rekke mindre og mellomstore redaksjoner i fjor for å kartlegge behovene i avishusene.

Dette gjentas og foredles i år. DNs Rune Ytreberg skal lære bort både datastøttet regnskapsanalyse og «personsøk på et kvarter». Innsynsaktivistene Tarjei Leer-Salvsen og Vegard Venli fra Fædrelandsvennen/Dagbladet viser hvordan du skal gå frem for å sikre deg innsyn i offentlige dokumenter.

«Slik gjorde vi det» har vært et populært innslag i mange år på SKUP. En arbeidsgruppe i SKUP-styret jobber hektisk med å utvikle dette programsporet, som skal vise noen av de beste gravesakene i norsk journalistikk det siste året.

I løpet av få dager åpnes det for påmelding til konferansen. Den arrangeres 31. mars til 2. april i Tønsberg.

Frist for innsending av metoderapport er 16. januar.

 

På forsiden nå