Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling

SKUP-vinneren lærer deg å grave alene

I 2015 vant Dagblad-journalist Kristoffer Egeberg SKUP-prisen for «Nigeria-båtene». På SKUP lærer han bort sine beste triks.

VINNER: Kristoffer Egeberg vant SKUP-prisen for to år siden. Foto: Marte Christensen/NTB Scanpix

- Jeg er opptatt av å vise at alle kan være en gravejournalist i hverdagen. Det er slett ikke så krevende som mange tror. Mange forbinder graving med ekspertkunnskap i Excel og dybdekunnskap om koding og det mørke nettet. Jeg kan ingen av delene. Andre forbinder graving med store redaksjoner og egne grupper. Men å være gravejournalist er ikke en stilling, det er en innstilling, sier Egeberg - som er bokaktuell i disse dager, med dokumentarboken «Fredsnasjonen Norge».

Der går han inn i de siste års store forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål, og viser spillet i kulissene.

Egeberg mener gravejournalistikk først og fremst handler om å være nysgjerrig - og å bruke den verktøykassa som finnes der ute. På SKUP deler han sine egne arbeidsmetoder og favorittverktøy. Han mener at alle kan klare å grave alene:

- Det korte svaret er at alle kan få det til. Det lange svaret er at det i stor grad handler om nysgjerrighet og analyse. Og litt systematikk. Det er tre temaer jeg er innom i sesjonen. Hvis du dyrker disse egenskapene i hverdagen, vil det gi resultater både på kort og lang sikt, sier Dagblad-journalisten.

- Du må være grunnleggende nysgjerrig, kreativ og sta. Altså noe de fleste journalister kvalifiserer til. Også er det greit å beherske Google. Kom innom sesjonen, så vil du få se hva et enkelt googlesøk kan føre til.

På forsiden nå