Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Foredrag om Boligbygg-saken med DNs Knut Gjernes og Kjetil Sæter

Knut Gjernes og Kjetil Sæter holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Slik jobbet de med Boligbygg-skandalen

Skup-prisfavorittene Knut Gjernes, Kjetil Sæter, Kristian Solem og Fredrik Solstad holdt sesjon om hvordan de jobbet med Boligbygg-saken.

Av Katrine Nordanger Mjelde

– Vi er veldig stolt over jobben vi har gjort og det vi har publisert, sier Sæter.

– Vi ser på dette prosjektet litt som å spile sjakk. Alle trekkene er like viktige. Vi prøver å tenke mange trekk fremover. Hva er det beste trekket? Hva gjør boligbygg om vi gjør sånn eller sånn? Det har vært et psykologisk spill hele veien, forteller Gjernes.

De fire fasene i prosjektet:

Fase 1: Innledende undersøkelser

Fase 2: Reserach i det stille. Samle mest mulig informasjon

Fase 3: Innsynsfasen.

Fase 4: Oppfølgning. (45 artikler i ettertid)

– Informasjonen vi samler inn i fase 1-3 er kritisk for at vi fortsatt kan publisere saker om dette nå. Det er og den viktigste informasjon vi har fått tak i og den ville gjerne ikke vært der om vi ikke opererte i det stille, sier Sæter.

Er denne saken viktig?

Vi skal lage gode viktige saker. Det må alltid vurderes når vi begynner på en sak. Dette er en sak om offentlige midler som berører mange mennesker. Vi kunne prioritere denne som er av stor offentlig interesse, forteller Sæter.

Fotojournalistikk

Erik Solstad begynte å arbeide med saken to måneder før publisering. Han har tatt bildene til saken, og de fleste bildene med tatt uten at kildene vet at de blir fotografert.

– Jegerne har jakttårn og der jegerne sitter høyere enn dyrene for de ser deg ikke like godt fra bakken og sånn er det gjerne med mennesker og, forteller Solstad.

Det å holde en viss avstand til objektet og tenke på hvordan han selv sklir inn i miljøet rundt seg har vært viktig.

– Jeg er observant på hvor godt jeg blir sett, om det er innsyn til meg eller hvordan lyset er rundt meg, sier Solstad.

Oppfølgningen

Kristian Solem jobber med den daglige nyhetsdekningen i DN. Han ble koblet til saken etter den første avsløringen ble publisert og hadde som oppgave å følge opp med nytt stoff.

– Vi ville ha eierskap til denne saken. Det var vi som skulle komme med oppfølgningsinformasjon og det kom også inn ekstremt mye mer informasjon etter hovedsaken ble publisert, forteller han.

På forsiden nå