Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATASKUP 26. OKTOBER 2024

2024/10/26 09:30:00
Countdown placeholder
Nedtelling
rønneberg og hasselgård
PROGRAMLEDERE: Aftenpostens Kristoffer Rønneberg og NRKs Maria Hasselbård er programledere i fredagens sending, som skal strømmes internasjonalt.

Lær av verdens fremste pandemi-journalister

Gratis SKUP-sending: Over hele verden har ledere løyet om pandemien. Fredag kan du møte journalistene som avslørte sannheten.

Fredag 15. oktober lager SKUP en internasjonal masterclass i journalistikk om koronapandemien. Følg sendingen HER fra kl. 10 til 16. Du kan også komme til Studenthallen i OsloMet, hvor sendingen produseres fra. Masterclassen er gratis og åpen for alle.

På masterclassen kan du lære av verdens fremste pandemi-journalister. De er blitt truet, saksøkt og arrestert. Nå forteller de hvordan det har vært å lage kritisk pandemi-journalistikk under kraftig motstand, både fra myndighetene og konspirasjonsteoretikere.

Programledere er Aftenpostens Kristoffer Rønneberg og NRKs Maria Hasselgård.
- Pandemien er vår tids største globale nyhetshendelse. Disse journalistene har bidratt til at vi vet mye mer enn hva myndighetene skulle ønske. De har brukt metoder vi andre kan lære av, sier Rønneberg.

- Denne masterclassen viser hvordan journalister over hele verden har støtt på mange av de samme utfordringene - og hvordan de har overkommet dem. Vi som jobber under helt andre forhold, bør ta oss tid til å lytte til dem, sier Hasselgård.

Blant innlederne er Nanfu Wang, som har vært Oscar-nominert to ganger. I HBO-dokumentaren In the same breath gir hun et unikt innblikk i hva som skjedde i Wuhan mens byen var stengt ned. Wang avdekker hvordan både kinesiske og amerikanske myndigheters håndtering har bidratt til koronavirusets spredning.

På masterclassen kommer også den prisvinnende gravejournalisten Patricia Campos Mello fra Brasil. Hun forteller hvordan det er å jobbe i et land hvor presidenten aktivt motarbeider tiltak for å stanse pandemien og er imot vaksiner. Mello har selv saksøkt president Bolsonaro - og vunnet.

Nanfu Wang og Patricia Campos Mello er to av 13 innledere på fredagens masterclass. Rundt halvparten av gjestene deltar fysisk. Resten deltar digitalt. Fra Norge medvirker Markus Tobiassen med foredrag om VGs internasjonale Sputnik-avsløring.

Masterclassen er gjort mulig ved hjelp av midler fra Utenriksdepartementet, som støtter SKUPs arbeid med å undervise journalister fra Asia, Afrika og Midt-Østen i undersøkende journalistikk. Global Investigative Journalism Network og International Center for Journalists
har bistått SKUP i utviklingen av programmet.

Sendingen skal også streames internasjonalt. - SKUP handler om å lære av hverandre. Det er et prinsipp vi brenner for og vil dele med resten av verden. Med denne masterclassen gjør vi nettopp det, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Sendingen varer til kl. 16 og legges ut i opptak etterpå. Hele programmet finner du her.

På forsiden nå