Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

SKUP-KONFERANSEN 4. - 6. APRIL 2025

2026/04/17 16:00:00
Countdown placeholder
Nedtelling
Folk på scene

Vinnerne av årets SKUP. 

TV2s "Russerhyttene" vant årets SKUP-pris

Vinneren av SKUP 2025 er kåret, og diplomene er utdelt. Les juryens begrunnelse her. 

47 metoderapporter kjempet om årets SKUP-pris. På lørdagens prisutdeling ble TV2s "Russerhyttene" kåret til vinner. 

Det var Anne Sofie Rønnfeldt, Kjell Persen,Simen Grimstad Øksnes, Malene Indrebø-Langlo, Johan Falnes, Sonja Skeistrand Sunde, Øystein Bogen, Elin Sørsdahl, Ole E. Ebbesen og Daniel Fosseng som stakk av med seieren.

TV2s "Russerhyttene" stakk av med årets seier. 

Juryens begrunnelse av SKUP-vinner 2025: 

"Undringen ble til et journalistisk prosjekt og omfattende research, og endte opp med en oppsiktsvekkende og dagsordensettende dokumentasjon: Utenlandske statsborgere har fritt kunnet kjøpe hus og hytter i Norge, helt uavhengig om personene kommer fra land som utgjør en etterretningstrussel, eller om eiendommene ligger nær strategisk viktige anlegg og installasjoner. 

God journalistikk gjør samfunnet bedre. I dette prosjektet har journalistene belyst et stort paradoks: Kan det være at vi bruker 600 milliarder kroner på å styrke Forsvaret, men fortsatt gir utenlandsk etterretning en åpen låvedør gjennom det private eiendomsmarkedet? 

PST har lenge advart mot at eiendom brukes i etterretning. TV 2 har dokumentert at selv etter at Russland invaderte Ukraina har russiske statsborgere fullt lovlig kunnet kjøpe eiendom i Norge, uten at norske myndigheter har hatt noen oversikt. 

Norge har en spesiell rolle i Nato når det gjelder forsvar av nordområdene. Det skapte derfor internasjonal oppmerksomhet da TV 2 kunne dokumentere at russiske maktpersoner eier eiendommer med fri sikt til Natos viktigste baser i nord. 

Tre personer som på ulike nivåer har bånd til det russiske regimet eier eiendommer i nærheten av Nord-Norges militære tyngdepunkt: Hærens hovedkvarter, den militære delen av Bardufoss flystasjon og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter. 

Redaksjonen har jobbet systematisk og grundig, og tatt i bruk et bredt spekter av metoder for å fremskaffe  fakta. Journalistene har utviklet et system som har evnet å finne og identifisere russiskeide eiendommer i Norge, og har benyttet seg av russiske offentlige registre for å finne detaljer og identifisere forbindelsene mellom hytteeiere og russisk etterretning. Godt hjulpet av eksilrussiske journalistkolleger i Dossier Center. Metodene gir grunnlag for læring og gjenbruk i andre redaksjoner. 

Prosjektet holder høy etisk standard. Det har vært viktig å identifisere eiere med koblinger til det russiske maktapparatet, og ikke kaste mistanke på  alle russiske  eiendomseiere i Norge. Det er også gjort grundige vurderinger for å unngå å eksponere eventuelle russere i eksil.

Sommeren 2024 vedtok en samlet justiskomité på Stortinget en innstilling og ba regjeringen om tydelige innstramminger i eiendomslovene. De viste til TV 2s avsløringer. Regjeringen jobber for å få på plass et lignende system som det finske, med forhåndsgodkjenning av enkelte utenlandske eiendomskjøp. Et lovforslag vil bli sendt ut på høring første halvår 2025. Ettersom svenske soldater hadde leid noen av de russiskeide hyttene, satte Försvarsmakten i Sverige også i gang med å utrede leieforhold og eventuell sikkerhetsrisiko."

Disse vant SKUP-Diplom: 

– Juryen vil bemerke at det er svært tett om plassen på årets diplom-liste, sier juryleder Frank Gander, men legger frem følgende:

  • "Det ingen skulle vite om helikopterberedskapen" av Bergens Tidene, innsendt av Trond Strand, Anders Grimsrud Eriksen og Kjetil Gillesvik.
  • "Instukids" av NRK, innsendt av Kaja Staude Mikalsen, Lars Karelius Noer, John-André Samuelsen, Tuva Skei Tønset, Stephan Reis, Henrik Bøe, Christian Nicolai Bjørke, Gry Kårstad og Rina Therese Blekkerud.
  • "Fristbrudd-saken" av Nordlys, innsendt av Eirik Linaker Berglund, Torkil Emberland og Rune Endresen. 

Årets jury var: 

Juryleder Frank Gander (rådgiver i Amedia), Hanna Relling Berg (pensjonsit, tidl. Sjefsredaktør i Sunnmørsposten), Stian Eisenträger, (ansvarlig redaktør i faktisk.no), Marie Sjo (prosjektredaktør i NRK, Eksternredaksjonen), Espen Andersen, (utviklingsredaktør i Kommunal Rapport), Gunn Kari Hegvik (Sjefredaktør i Fosna-Folket) og Fredrik Nordahl (journalist i Varden).

Les resten av årets metoderapporter her.

På forsiden nå